Boekrecensie: Zo ben ik gewoon!

Deze recensie verscheen eerder op indekerk.be

 

De meeste mensen kennen het begrip autisme, maar vaak bestaat er nog een stereotiep beeld van ‘de autist’. Er zijn naar schatting 60 op de 10.000, ofwel 60.000 Belgen met een autismespectrumstoornis (ASS) (*). De kans is dus reëel dat er ook in de evangelische kringen mensen met ASS rondlopen. Hoeveel het er zijn, is moeilijk te zeggen, want ASS is een ‘onzichtbare’ handicap.

De opbouw van het boek is vrij eenvoudig en logisch:
– hoofdstuk 1: Wat is autisme
– hoofdstuk 2: Autisme en geloofsopvoeding
– hoofdstuk 3: Autisme in de praktijk (praktijkvoorbeelden en de theorie achter het verhaal)
– hoofdstuk 4: Kracht putten

Er bestaan veel boeken over autisme, zowel over de theorie als de levensverhalen. Een boek over autisme en geloof is echter vrij uniek. Naar mijn mening hebben de auteurs ongelijk door zich in dit boek in de eerste plaats te richten tot ouders van een kind met autisme en het ook bruikbaar voor o.a. grootouders, leerkrachten en jeugdwerkers te noemen.  Voor een grondige uitleg van autisme heb je al een boek apart nodig. Dit bestaat al, dus ouders en andere geïnteresseerden die uitleg zoeken zou ik dit boek niet aanraden. Voor de punten over geloofsopvoeding is dit boek dan weer wel een aanrader voor ouders.

Ik zou het dus eerder omgekeerd stellen: dit boek is vooral bruikbaar voor o.a. grootouders, leerkrachten en jeugdwerkers die in contact komen met een kind met autisme. Voor hen kan dit boek een goede kennismaking zijn met wat autisme is en praktische tips geven om goed om te kunnen gaan met het kind dat aan hen is toevertrouwd.

(*)Bron: http://www.participate-autisme.be, geraadpleegd op 20/02/2015

 

Marike de Reuver-Schuurman, Zo ben ik gewoon! Autisme: thuis, op school en in de kerk (Ark Media, 2014, 96 blz.)

Advertenties

2 gedachtes over “Boekrecensie: Zo ben ik gewoon!

 1. Hadden de auteurs wel de intentie om het over autisme op zich te hebben? Ik vind je vaststelling dat ze ‘ongelijk’ hebben wel straf.

  In een boek met glutenvrije recepten staat ook vaak een beknopte uitleg over gluten en glutenallergie of -intolerantie. Heeft de auteur van de recepten dan ongelijk omdat hij/zij niet dieper ingaat op de gluten zelf?

  De meeste mensen die een boek lezen over omgaan met. .. weten meestal wel al wat autisme is.

  Like

  1. Jona

   Ik heb het boek hier nu niet bij me, maar ik meen wel dat het eerste hoofdstuk het meest uitgebreid was (en het laatste zelfs maar een paar bladzijden). Dat ze zich in de eerste plaats richten tot ouders en pas daarna de andere genoemden staat in het boek zelf, hoor.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.