Leiderschap in de kerk

In onze huiskring behandelen we het boek Het evangelie centraal in je kerk van Steve Timmis & Tim Chester. Dit gedeelte was voor mij een soort eye-opener:

En hij is het die apostelen heeft aangesteld, en profeten, evangelieverkondigers, herders en leraren om de heiligen toe te rusten voor het werk in zijn dienst. Zo wordt het lichaam van Christus opgebouwd, totdat wij allen samen door ons geloof en door onze kennis van de Zoon van God een eenheid vormen, de eenheid van de volmaakte mens, van de tot volle wasdom gekomen volheid van Christus.
– Efeziërs 4:11-13

Dit wordt vaak toegepast op het diverse leiderschap dat er nodig is in de gemeente. Het vetgedrukte gedeelte is iets wat ik tot nu toe eigenlijk nog nooit gehoord heb bij die uitleg over dat leiderschap, namelijk dat het ertoe dient om alle leden toe te rusten voor het werk. En daar zit volgens het boek het verschil tussen traditioneel leiderschap en Bijbels leiderschap. Het eerste gaat uit van leiders die het voortouw nemen en anderen die hen daarin moeten ondersteunen. Het tweede is juist het tegenovergestelde: de leiders ondersteunen de rest opdat die het nodige werk kunnen doen.

Dan denk ik: ja! Dat is het inderdaad! Wat zouden er toch veel minder problemen zijn moesten we dit werkelijk toepassen. Alleen vraagt het natuurlijk een klik die je moet maken in je denken en handelen. En om daar iedereen in mee te krijgen is niet altijd evident. Ik merkte het ook in de bespreking, de frank was nog niet bij iedereen gevallen (maar wat niet is, kan nog komen). Maar goed, we denken er over na en we zijn er mee bezig. En vooral: God is er mee bezig. Aan ons om er open voor te staan, ook al gaat het tegen de traditionele opvattingen in.

Advertenties

4 gedachtes over “Leiderschap in de kerk

 1. Ik zie daarin ook een beetje het beleid van Good Morning Girls. Wij krijgen de materialen voor de online bijbelstudies en er wordt ons geleerd hoe we die groepen kunnen leiden, maar uiteindelijk komt het erop nbeer dat we zelf het werk moeten doen en zelf de verantwoordelijkheid dragen. Het leidersteam van GMG is er hoofdzakelijk om ons te steunen en onderwijzen, niet om ons te vertellen hoe we ’t moeten doen.

  Ik moest er in het begin een beetje aan wennen – misschien ook omdat ik van duidelijke instructies houdt.
  Maar uiteindelijk moeten we ons laten leiden door de Geest bij het in de praktijk brengen van onze roeping. Niet door de mening van mensen.

  Ik ben het boekje over opvoeden aan het lezen in deze serie, maar dit boekje lijkt me ook interessant.

  Liked by 1 persoon

  1. Jona

   Ja, het lijkt maar iets kleins, maar als je het goed bekijkt is het compleet anders dan wat we gewoon zijn.

   In de groep voor moeders in onze gemeente zijn ze dat boek over opvoeding ook aan het lezen. Ik heb er eigenlijk nog niet zoveel over gehoord (of ik ben dat al vergeten…)

   Liked by 1 persoon

   1. Ik lees het ook samen met een mama uit onze kerk. Wout van Wijngaarden heeft het ook over dit boekje in zijn DVD serie over opvoeden. (Een warm nest?) Ik ben eigenlijk heel benieuwd naar de reacties die je hoorde in de bespreking 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.