Leren uit de gesprekken met je kinderen

Onze dochter wou onlangs graag nog eens een boekje met het kerstverhaal lezen. ‘Ach ja, waarom niet’, dacht ik, wel hopend dat we niet weer vertrokken zouden zijn voor een hele periode met bijna niets anders dan baby’s in de buik en Maria en Jozef. Een groot verschil met afgelopen kerstperiode is wel dat ze in tussentijd veel meer vragen stelt bij de boekjes die we samen lezen. Nog maar bij de eerste bladzijde vroeg ze al of Jozef en Maria getrouwd waren. Nog niet dus.

Ik ging bijna zeggen dat Jozef en Maria waarschijnlijk pas getrouwd zijn nadat baby Jezus geboren was, maar toen schoot me Mattheüs 1:25 te binnen (niet waar het stond, dat heb ik achteraf opgezocht): maar hij [Jozef] had geen gemeenschap met haar [Maria] voordat ze haar zoon gebaard had. Rekening houdende met de culturele context hadden Jozef en Maria deze beslissing niet kunnen nemen als ze niet getrouwd waren. Jozef en Maria zijn getrouwd ergens tussen de verwekking en de geboorte van Jezus.

Eerst dacht ik dat het huwelijk zelfs vóór hun tocht naar Betlehem zou zijn doorgegaan, omdat het mij niet waarschijnlijk leek dat Jozef zijn verloofde op reis zou meenemen. Maar niet veel later las ik in het boek Eerste Hulp Bij Ongeloof (p.142) een stukje dat ook hierover gaat, en daar staat Lucas 2:4-5 vermeld: Ook Jozef ging op weg, (…) , om ingeschreven te worden met Maria, zijn ondertrouwde vrouw, die zwanger was. Volgens Lucas 2:5 waren Jozef en Maria dus nog verloofd toen ze vertrokken naar Betlehem. Conclusie: Jozef en Maria zijn getrouwd nadat ze in Betlehem zijn aangekomen, voor de geboorte van Jezus.

En al deze gedachten dus gewoon door die ene vraag van onze dochter…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.