Spelrecensie: Kasteel Klimop

Ik ben (gelukkig) niet de enige spelliefhebber hier in huis. Naast vrouwlief is ook zoon gebeten door de spelmicrobe. Een tijdje terug kochten we Kasteel Klimop, een spel van Haba voor kinderen van 5-8 jaar (al speelt dochter van 4 ook wel al eens mee).

Een groot nadeel aan vele spellen voor kinderen is dat ze voor volwassenen vrij saai zijn. Kasteel Klimop bleek gelukkig anders te zijn.

Het spel vraagt niet veel voorbereiding, en de kinderen kunnen gerust helpen met het klaarzetten. In ons geval zet zoon het liefst de ridders klaar, gesorteerd volgens kleur. Het geheel ziet er heel leuk uit, de binnenkant van de doos bevat tekeningen die het echt op de binnenkant van een kasteel doen lijken. Wij hebben er wel voor gekozen een sticker op het spook te plakken. Die hoeft er voor ons niet bij (en is voor het spel gelukkig ook helemaal niet van belang).

Kasteel Klimop

Het spelconcept is vrij simpel: elke speler probeert zo snel mogelijk een toren van ridders te maken om zo het kasteel binnen te dringen en schatkaarten te bemachtigen. Het verrassende element van het spel is dat door de manier waarop ridders verkregen worden je vaak door je tegenstander geholpen wordt. Maar dit betekent ook dat je vaak zelf een tegenstander helpt in plaats van zelf vooruit te komen. Op momenten dat je een ridder mag kiezen kan de juiste keuze wel eens een voordeel opleveren als je tegenstander een (voor jou) goede combinatie werpt.

Als volwassene heb je het voordeel dat je net iets meer kan doen met de ridders. Zo kan je voor een extra verrassing zorgen door bij een volle toren niet te kiezen voor het veld waar je tegenaan bouwt, maar wel voor een aangrenzend veld waar een tegenstander voor aan het gaan is (opgelet: doe dit niet bij kleinere kinderen, voor hen verpest het hun speldoel; iets oudere kinderen vinden het echter fantastisch en zullen deze tactiek snel ook zelf uitproberen!).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.