Is er leven na de dood? – Canvas

Ik zag op Facebook een filmpje passeren van Canvas over de vraag Is er leven na de dood. De mening van de persoon in kwestie interpreteer ik als volgt:

Ik hoop dat er geen leven is na de dood.  Ik heb veel geleerd en veel meegemaakt, en daar ben ik blij om. Het is goed geweest, en dat is genoeg.

Ik kan me voorstellen dat er nog wel meer mensen zijn die een soortgelijke mening hebben. Wie mij kent zal wel weten dat ik er heel anders over denk, maar ik ben nu niet van plan mijn antwoord op deze vraag te geven. Gewoon even kort mijn eerste bedenkingen:

Stel dat (mijn interpretatie van) deze mening klopt,

  • wat dan met de miljoenen (of miljarden?) mensen die niet de mogelijkheid hebben veel te leren en veel mee te maken in dit leven. Die moeten vechten om te overleven, laat staan dat ze zouden kunnen bezig zijn met iets van hun leven te maken. Wat is de waarde van deze levens?
  • wat dan met de waarde van het eigen leven? Wat is het nut van veel leren en veel meemaken als het daarna toch niets uitmaakt? Na duizend jaar is er geen spoor meer van over. Wat maakt het uit of je leeft of niet?
    • Wat maakt het dan uit of je goed of slecht leeft? Waarom zou je naar een ander omkijken? Waarom zou je energie steken in duurzaamheid? Waarom zou je moeite doen om gezond te leven?
    • Wat is de waarde van het leven van een ander? Waarom is moord verkeerd als op een termijn van duizend jaar bekeken het effect hetzelfde is?

Ik beweer niet dat ik zelf het antwoord op al deze vragen heb, maar de mening die ik bovenaan heb weergegeven lijkt me vooral een visie te zijn die bewust voorbijgaat aan de noden en het leed die er zijn in deze wereld. Ik kan er geen andere conclusie uit trekken dan dat het leven zin- en waardeloos zou zijn. Nee, voor mij lijkt deze mening onvoldoende om een leven rond te bouwen.

Advertenties

2 gedachtes over “Is er leven na de dood? – Canvas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.