Is God te groot voor de mens?

Ik las ergens van iemand de gedachte dat het universum zo groot is, wij als mensen betekenen daar niets in. Daarom zou het een onmogelijk idee zijn dat God met ons leven betrokken is.

De vraag is hier volgens mij: waarop is deze gedachte gebaseerd? Als we niets over God zouden weten buiten wat we er zelf van bedenken, dan is de redenering achter deze stelling best aannemelijk.

Alleen durf ik te stellen dat dit een verkeerde manier van denken is, omdat het vertrekt vanuit onszelf. Wanneer we spreken over God, dan mogen we niet de bron negeren waaruit we kunnen leren over God (de Bijbel dus).

Als we de stelling van in het begin erbij nemen, dan denk ik onmiddellijk aan psalm 8. De auteur van deze psalm merkt ook de grootsheid van de natuur op en vraagt zich af wat de waarde is van de mens in dat hele plaatje. Teruggrijpend naar Genesis 2 vermeldt hij de taak van de mens om een rentmeester te zijn over de aarde, iets wat hem duidelijk onderscheidt van de dieren. Maar het allerbelangrijkste staat aan het begin en het einde van de psalm: de natuur getuigt van de macht van God die alles gemaakt heeft.

Nemen we alles samen, dan zien we dat het eerste deel van de stelling bevestigd wordt door de Bijbel: het universum is inderdaad ontzettend groot, want haar maker is nog groter.
Wat het tweede punt betreft is de boodschap van de Bijbel duidelijk anders: God heeft de mens gemaakt om de aarde te beheren en is daar actief in betrokken.

Advertenties

2 gedachtes over “Is God te groot voor de mens?

  1. Eerder deze week gelezen. Ik weet niet zo goed hoe ik moet (mag) reageren. Je zet het helder uiteen. Misschien leuk om met een vraag te eindigen. Jij dan, in je blog.Zo van: denk jij dat ook, of, hoe zie jij dat.

    Ik lees je blog graag!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.